Milenijumima na presjecištu pomorskih i trgovačkih puteva Tunis je jedinstvena kombinacija Mediterana, Orijenta i Afrike. Dok ga na sjeveru i istoku umivaju valovi Sredozemnog mora, jug je duboko ukorijenjen u najvećoj pustinji svijeta Sahari , a na zapadu se kao kičmeni stub pružaju obronci moćnog planinskog lanca Atlas.

Mjesec januar je idealan za upoznavanje i istraživanje fascinantnog juga Tunisa, zemlje Berbera. Čudesno lijepi predjeli Sahare, najveće svjetske pustinje, raskošno zelenilo oaza, kupanje u termalnim jezerima koja izviru direktno iz pustinjskog pijeska, jahanje kamila, „pustinjskih ladja, u karavanu… Smirujući zalasci sunca na Djerbi, najvećem tuniskom ostrvu… i nadasve uživanje u opuštenom ritmu života i istinskoj otvorenosti i gostoljubivosti stanovnika Tunisa. Putovanje za prave sladokusce.

CIJENA ARANŽMANA:   1400 ,00    KM po osobi u 1/2 sobi ( na bazi 30 putnika )

U cijenu aranžmana uključeno:                                

 – povratna avionska karta sa aerodromskim taksama na letu Beograd – Tunis – Beograd                     

 – smještaj u hotelima u Tunisu 3*/4* na bazi sedam polupansiona ( doručak + večera )        

 – transferi po Tunisu : autobusom i od drugog do šestog dana putovanja džipovima

– povratni transfer Travnik/Sarajevo – Beograd

– turistička taksa u hotelima u Tunisu

– stručni vodič tokom putovanja;

-obilasci i ulaznice na lokalitete po programu putovanja.

– PZO

Aranžman ne uključuje:

 – faultativne izlete – napojnice za vozače, vodiče kamila i sl. koje nisu obavezne ali se očekuju u slučaju da ste zadovoljni uslugom

  1. dan Travnik ( Sarajevo )  –  Beograd – Tunis – Hammamet

Polazak autobusom sa dogovorenog mjesta u Travniku/Sarajevu u ranim jutarnjim  satima. Dolazak na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, aerodromske formalnosti. Let od Beograda do Tunisa TU 227( cca 2 sata ). Po slijetanju u Tunis aerodromske formalnosti. Panoramsko razgledanje tuniskog glavnog grada:  Kartagina, danas rezidencijalno predgrađe a u antičko doba  močne pomorske republike koja je sa Rimom vodila Punske ratove.  Šetnja slikovitim uličicama Sidi Bu Saida, plavo-bijelog gradića na uzvisini iznad mora, mjesta koje vole umjetnici i zaljubljeni.Pauza u Aveniji Habib Bourguiba, srcu 2,5 milionske metropole.. Vožnja do Hammameta.   Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 

  1. dan Hammamet – Qayrewan – Tozeur

Doručak. Napuštanje hotela i ukrcavanje u džipove. Vožnja do Qayrevana. Qayrewan je prva arapska prijestolnica Tunisa i grad koji ima posebnu duhovnu vrijednost za muslimane Sjeverne Afrike ( cijene ga kao četvrti sveti grad u islamu). Posjeta srednjevjekocvnoj medini koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi Svjetske kulturne baštine. U sklopu Medine je i Oqba džamija, najstarija i jedna od najvećih u Africi, koja je poslužila kao model za gradnju svih kasnijih džamija u ovom dijelu svijeta. Qayrewan je čuven i po lijepim tepisima i ćilimima koji se ovdje izrađuju. Nastavak putovanja prema jugu. Obilazak planinskih oaza Mides, Tameghza i Chebika, zelenih tačaka u kamenom bespuću Saharskog Atlasa. Dolazak u Tozeur, smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 

03.dan                 Tozeur

Tozer je najveća oaza na jugu Tunisa u kojoj raste preko pola miliona stabala palmi na kojima uspijevaju hurme/datule. Grad ima 35 hiljada stanovnika i nalazi se na obodu Chot el Jerida, najvećeg i najljepšeg slanog jezera Sjeverne Afrike. Od davnina centar trgovine ali i zanatstva i nauke, grad se odlikuje jedinstvenom arhitekturom. 

Doručak. . Polazak u pustinju džipovima, vožnja trasom kojom su najbolji svjetski vozači relija jurili na „Pariz – Dakaru“ ,spuštanje u depresiju Chot el Gharsa ( 17 metara ispod nivoa mora ), posjeta lokalitetima na kojima su snimani „Ratovi zvijezda“ i „Engleski pacijent“, vožnja po velikim pješćanim dinama, kroz „Kristalnu pustinju“ do oaze Nefta gdje ćemo vidjeti „La Corbeille“ ( Košaricu), prirodnu vrtaču sa kaptiranim termalnim izvorom u dnu.  Slobodno poslijepodne. Mogućnost fakultativnog izleta:  Oaza Tozera, zoološki vrt i Park „Chak Wak“ Ukrcavanje u kočije i ulazak dublje u oazu. Upoznavanje sa načinom uzgoja hurmi/datula.  Zatim odlazimo do zoološkog vrta u kojem su predstavljene vrste koje nastanjuju pustinjske krajeve Tunisa. Za kraj prošetati ćemo kroz zabavni park „Chak Wak“ gdje su u raskošnom zelenilu oaze prikazane i evolucionistička i kreacionistička teorija o nastanku svijeta sa likovima prikazanim u prirodnoj veličini.Večera. Noćenje.

 

04.dan      Tozeur – Douz – Ksar Ghilane – Tataouine

Doručak. Polazak iz Tozeura i vožnja preko Chot el Jerida, najvećeg i najspektakularnijeg slanog jezera u Africi.Dolazak u Duz, oazu koju zovu „Vratima Sahare“ jer južno od Duza počinje beskrajno, neprekinuto carstvo pješčanih dina najveće svjetske pustinje. U Duzu postoji mogućnost fakultativnog jahanja deva: na leđima „pustinjskih lađa“ možemo se otisnuti dublje u more pijeska. Takodje se može kvadovima uuploviti u pustinju ili, ako vremenske prilike dozvole, letjeti deltaplanom iznad pustinje i oaze. Nastavak vožnje do oaze Ksar Ghilane. Usamljena pustinjska oaza okružena dinama crvenog pijeska nudi mogućnost kupanja u termalnom jezercetu koje u srcu oaze izbija direktno iz pijeska. Nastavak vožnje do Tataouina.Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 

  1. dan Tataouine – Chenini – Djerba

Doručak. Polazak prema Cheniniju, berberskom selu sa kućicama ukopanim u obronke brda i zelenom oazom. Chenini je iskonska slika berberskog načina života i nepravedno zapostavljen od turista ali time zanimljiviji i autentičniji. Nastavak vožnje do Djerbe, najvećeg tuniskog ostrva preko nasipa izgradjenog još u vrijeme vladavine Rimskog carstva na ovim prostrorima.. Naseljeno milenijumima, sa prekrasnim pješčanim plažama i opuštenom atmosferom, Djerba je rijedak primjer u današnjem svijetu da masovni turizam nije donio i potpuno urušavanje tradicije i modela života prisutnog na ostrvu stoljećima. Posjeta Houmt Souku, najvećem naselju na Djerbi. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

 

  1. dan Djerba – Gebes – El Jem – Sousse

Doručak. Vožnja do Gebesa, najveće morske oaze u svijetu. Obilazak pijace Jara, vatrometa boja i mirisa, sa proizvodima koji se dobijaju pletenjem palminih listova i kanom, drevnim prepaatom za bojenje i njegu kose. Nastavak vožnje do El Jema. Ulazak u rimski amfiteatar iz III stoljeća, impresivan spomenik rimske moći i prisustva u Sjevernoj Africi, spomenik na UNESCO Listi svjetske kulturne baštine. Po dolasku u Sousse  smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 

  1. dan Sousse

Doručak. Slobodan dan u Sousseu. Treći grad po broju stanovnika u Tunisu star je preko 3000 godina. Njegova medina, srednjevjekovno gradsko jezgro a i danas centar trgovine i zanatstva, nalazi se na UNESCO Listi svjetske kulturne baštine. Turistička zona Port el Kantaoui je, sa druge strane , moderan turistički centar sa svim sadržajima koji se traže: marina, golf igralište, zabavni parkovi, restorani i kafići…Večera. Noćenje.

  1. dan Sousse-Tunis-Beograd-Sarajevo/Travnik

Rani jutarnji transfer na aerodrom u Tunisu. Formalnosti i ukrcavanje na let TU 226 za Beograd.Po slijetanju u Beograd aerodromske formalnosti. Vožnja do Sarajeva/Travnika uz usputne pauze po potrebi.

Rezervacija: