Zapljuskivan talasima i Atlantskog okeana i Sredozemnog mora, sa moćnim obroncima  Atlasa iza kojih se otvara beskraj Saharske pustinje, u vidokrugu Evrope a duboko ukorijenjen u berbersku, arapsku i afričku kulturu i tradiciju – Maroko je jedna od najinteresantnijih i najživopisnijih zemalja na planeti Zemlji.  Fascinantni krajolici, jedinstvena arhitektura, čudesno lijepi predmeti stvoreni vještim prstima marokanskih zanatlija, ukusna kuhinja… ali prije svega velika , snažna tradicija gostoprimstva, velikodušnosti i otvorenosti Marokanaca čine upoznavanje sa ovom zemljom jedinstvenim doživljajem.

 

CIJENA ARANŽMANA: 1750,00 KM

 Aranžman  uključuje:

-avionski i kopneni prevoz                             

– smještaj u hotelima 3*  ( 5  polupansiona u Maroku, 2  polupansiona u Tunisu)

-turističke takse u Maroku i Tunisu

– razgledanje gradova u pratnji  vodiča i pratilac cijelo vrijeme puta

-vodič u Maroku

-ulaznice za lokalitete navedene u pogramu

-PZO

Aranžman  ne uključuje :                             

– doplata za jednokrevetnu sobu

-marokansku vizu ( cca 20 eura, za hrvatske putovnice viza nije potrebna )

-napojnica za vodiča u Maroku

 

  1. DAN  19.03.2021.           Beograd – Tunis

Okupljanje na na beogradskom  aerodromu „Nikola Tesla“ dva sata prije polijetanja.   Aerodromske formalnosti. Let od Beograda do Tunisa TU 227(okvirno 2 sata). Po slijetanju   u Tunis aerodromske formalnosti. Transfer i smještanje u hotelu. Slobodno vrijeme. Večera.  Noćenje.

  1. DAN 20.03.2021.           Tunis – Casablanca

Polazak na aerodrom Tunis u ranim jutranjim satima. Aerodromske formalnosti. Let za Kazablanku TU  711 (okvirno 2 sata 20 minuta). Pasoške i carinske formalnosti. Obilazak znamenitosti najmnogoljudnijeg grada i ekonomske lokomotive razvoja Maroka. Premda na obali Atlantskog okeana  Casablanca je po atmosferi, duhu i arhitekturi pravi mediteranski grad. Najveća znamenitost je džamija Hasana II , najveća u Africi, savremeno zdanje koje je harmonično ukomponovalo nove tehnologije i materijale sa tradicionalnim stilovima gradnje i metodama ukrašavanja. U nastavku fotografisanje ispred replike „ Rick's Cafe Americaine“ iz kultnog filma „Casablanca“, obalno šetalište Ain Diab, prestižni kvart Anfa, trg Muhameda V, trg Ujedinjenih naroda…Smještanje u hotel. Večera. Noćenja.

  1. DAN 21.03.2021.            Casablanca-Rabat-Meknes-Fes

Doručak.  Odjava iz hotela. Vožnja do Rabata (100 km). Po dolasku u administrativnu prijestonicu Maroka obilazak znamenitosti: Kraljevska palača, Mauzolej Muhameda V, džamija Hasan, kasba Udayja sa andaluzijskim vrtom… Nastavak putovanja do Volubilisa (130 km) . Obilazak antičkog rimskog grada koji se nalazi na UNESCO Listi svjetske kulturne baštine. U nastavku programa vožnja do Meknesa(30 km). U Meknesu obilazak kompleksa kraljevske palače koja je građena krajem 17. i početkom 18. stoljeća,   najimpresivnija gradska kapija Maroka Bab Mansur i trg Hedim. Vožnja do Fesa (65 km). Smještanje u hotel. Večera.  Noćenje.

  1. DAN  22.03.2021.                  Fes 

Doručak. Cjelodnevni obilazak Fesa:  Kraljevska palača Sedam vrata, Melah – nekadašnji jevrejski kvart. Ulazak u srednjovekovnu medinu kroz kapiju Bou Jeloud , medresa Bou Inanija, sukovi ( bazari) sa tradicionalnim proizvodima marokanskog zanatstva ( proizvodi od bakra, tepisi i ćilimi, odjeća i tkanine, proizvodi od kože, začini…), džamija Qayreouine  ( najstariji univerzitet na svijetu ), trg Najarin ( trg stolara ), štavionice kože, mauzolej Mulaj Idris… Medina Fesa je najveći u potpunosti oćuvani arapski srednjevekovni grad u kome i danas živi 350 hiljada stanovnika. Nalazi se na UNESCO-voj Listi svjetske kulturne baštine. U popodnevnim časovima vožnja do Južnog tornja i prelijepog panoramskog pogleda na medinu i grad  Fes. Poseta radionici za izradu keramike u kojoj se stvaraju čuveni zelij mozaici.Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

  1. DAN    23.03.2021.            Fes-Chefchaouen-Tetouan

Doručak. Polazak na vožnju do Chefchaouena (220 km) kroz planine Mediteranskog Atlasa. Po dolasku šetnja po čudesnom gradiću kojeg su osnovale izbjeglice iz El-Andalusa na obroncima Rif planina. Ugnijezdivši se između dva planinska vrha, Chefchaouen je lavirint strmih uličica, šarmantnih trgova, dekorisanih fontana i ulaznih vrata. Jedinstveni ugođaj mjestu daju stotine nijansi plave boje kojima su obojene kuće, zidovi, fasade i ulice. Slobodno vrijeme. Vožnja do Tetouana (70 km). Osnovan od strane izbjeglica iz Andaluzije, administrativni centar Španskog Maroka u kolonijalnom dobu, sve u ovom šarmantnom gradu nosi pečat sa one druge strane Giblartarskog prolaza. Šetnja po medini koja je najpotpunije očuvala analuzijski duh i dušu. Obilazak trgova Hasana II i Moulay el-Mehdiya sa arhitektonskim nasljeđem prve polovine XX stoljeća. Slobodno vrijeme. Smještanje u hotel.  Večera. Noćenje.

  1. DAN 24.03.2021.            Tetouan – Tangier – Casablanca

Doručak. Vožnja do Tangiera (70 km). Zbog strateškog položaja na Gibraltarskom   prolazu grad su osnovali Feničani u VIII stoljeću prije nove ere i od tada su se za njega otimali svi koji su željeli vladati ovim krajevima. Poseban period u istoriji grada je od 1912. do 1956. Kada je bio Međunarodna zona i stekao imidž romantičnog, uzbudljivog i egzotičnog grada u kojemu je sve moguće. Taj period danas je prisutan uglavnom kroz arhitektonsko nasljeđe, Tangier je uz Casablancu ekonomska lokomotiva modernog Maroka. Uspon do parka Terrasse des Paresseux omogućit će nam za vedra vremena pogled na Gibraltar i Europu. Trg Grand Socco sa šarmantnim kafanicama i parkom Mendoubia vratit će nas u vrijeme kada su bezbrojni europski i američki umjetnici živjeli i stvarali u Tangieru. Slobodno vrijeme.

Polazak prema Casablanci (340 km ). Smještanje u hotel. Večera. Noćenje.

  1. DAN 25.03.2021.              Casablanca – Tunis

 Doručak.  Odjava iz hotela. Vožnja do aerodroma. Let TU 712 za Tunis. Po slijetanju i obavljanju aerodromskih formalnosti vožnja do hotela. Smještanje. Slobodno vrijeme. ( Ukoliko bude vremena možemo organizovati posjetu centru Tunisa ili Sidi Bou Saidu i La Marsi). Večera. Noćenje.

 

  1. DAN 26.03.2021.             Tunis- Beograd

Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja do aerodroma. Let TU 226 za Beograd. Završetak putovanja po slijetanju i obavljanju aerodromskih formalnosti u Beogradu.

Rezervacija: