Andaluzija je Španija kako je zamišljamo, suncem okupana zemlja snova u kojoj se prepliću strasti, poezija i drama. Zemlja je to kontrasta, most između Europe i Afrike kroz stoljeća: snijegom pokriveni planinski vrhovi, smaragdne doline rijeka, maurski dvorci na brdima, arabeske islamske arhitekture u starim gradskim ulicama, sjetni zvuci ciganske gitare, dvorišta ispunjena mirisom cvijeta naranđe.

CIJENA ARANŽMANA: 1400,00 KM

Aranžman uključuje:

  – Prevoz autobusom visoke turističke klase

  – Smještaj na bazi 1 noćenja sa doručkom – Ligurija

  – Smještaj na bazi 3 noćenja sa doručkom u hotelu  3*** u MALAGA

  – Smještaj na bazi 1 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3*** u Valenciji

  – Smještaj na bazi 1 nocenje sa doruckom u hotelu  3*** okolina Barcelone

   – Smještaj na bazi 1 noćenja sa doručkom u hotelu*** okolina Pijacenza

  – Smještaj na bazi 1 noćenja sa doručkom hotelu *** Taragona

  – Obilazak svih gradova po planu putovanja  

  – Ulaznice u Alhambru i Mezquita

  – Pratioca putovanja

  – Turističku taksu koja se plaća na recepcijama hotela 

  – Troškovi organizacije i realizacije putovanja.

 – Putničko  zdravstveno osiguranje 

1. dan 14. JANUAR 2023. TRAVNIK – LIGURIJA
Polazak sa dogovorenog mjesta u ranim jutarnjim satima. Vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju prema Ligurskoj obali. Dolazak u San Bartolomeo al Mare u večernjim satima. Smještaj u hotel. Noćenje.
2. dan 15. JANUAR 2023. LIGURIJA – TARAGONA

Doručak. Polazak u pravcu Španije u jutarnjim satima. Vožnja južnim djelovima Francuske sa pauzama po potrebi. Dolazak u Taragonu u kasnim popodnevnim satima. Kratka posjeta središtu Taragone i razgledanje uzeg sredista grada sa katedralom iz XII. og stoljeća te amfiteatrom i akvaduktom iz rimskog perioda. Smještaj u hotel. Noćenje

3. dan 16. JANUAR 2023. TARAGONA – MALAGA
Doručak. Odjava iz hotela i polazak prema magičnoj Andaluziji. Vožnja prema Malagi, velikom gradu i luci na Costa del Sol – Obali sunca sa pauzama po potrebi grupe. Dolazak u Malagu u večernjim satima. Smještaj u hotel. Noćenje.

4. dan 17. JANUAR 2023. MALAGA – SEVILJA – MALAGA
Doručak. Vožnja do glavnog grada provincije Andaluzije – Sevilje, četvrtog grada po broju stanovnika u Kraljevini Španiji. Grad je naseljen više od 2200 godina, važan u doba Rimskog carstva i muslimanske vlasti na Iberijskom poluotoku, ali je period najveće slave i procvata doživio u XVI stoljeću kada je bio jedan od vodećih ekonomskih, kulturnih i umjetničkih centara Europe. Panoramski i pješice obilazak gradskih znamenitosti : ostaci maurskih zidina, korida Real Marstansa, kula „Torre del Oro“, vrtovi Murillo, Univerzitet, kompleks zgrada i parkova izgrađenih za Svjetsku izložbu 1929. godine. Španski trg- jedan od najljepših na svijetu,
park Marie Luise, katedrala u kojoj se nalazi Kolumbov grob, toranj „La Giralda“… Slobodno vrijeme.. Povratak u Malagu. Noćenje.

5. dan 18. JANUAR.2023. MALAGA – CORDOBA – MALAGA
Doručak. Vožnja kroz ruralne pejzaže Andaluzije do Kordobe, grada koji je nekada bio prijestonica moćnog kalifata i kulturni centar svjetskog značaja, u X stoljeću i najveći grad na svijetu. Obilazak panoramski i pješice grada na obalama opjevane rijeke Gvadalkivir: Rimski most, staro gradsko jezgro koje je od 1984. na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine, ulica Calleja de las Flores, katedrala Mezquita , svojevremeno najveća džamija na svijetu ( prelijepo zdanje koje je spoj muslimanske andaluzijske gradnje i kasnijih europskih arhitektonskih stilova jedinstvena po „šumi“ elegantnih, vitkih stubova sa potkovičastim lukovima u unutrašnjosti)…Alcazar de los Reyes Cristianos, utvrđenje – dvorac inicijalno građen u VIIIstoljeću. Albaicin- nekadašnja arapska četvrt… Povratak u Malagu. – glavnog grada pokrajine Costa del Sol . Obilazak znamenitosti lijepog lučkog grada: Alcazaba – jedno od dva najočuvanija maurska utvrđenja u Španiji sagrađeno u XI stoljeću, Katedrala iz XVI stoljeća , Castillo de Gibralfaro – zamak iz XIV stoljeća izgrađen na ostacima feničanskog svjetionika, kuća u kojoj je rođen Pablo Piccaso (Casa Picasso), Teatro Romano – rimsko pozorište iz I stoljeća, , Korida (Plaza de Toros – La Malagueta) – arena za borbe sa bikovima za 15.000 gledalaca, Vijećnica (Ayuntamiento), Pijaca cvijeća (Mercado de las Flores)… Slobodno vrijeme. Noćenje.

6. dan 19. JANUAR.2023. MALAGA – GRANADA – VALENSIJA
Doručak. Odjava iz hotela i polazak prema Granadi, gradu koji je u Španiji najduže bio u arapsko-islamskom kulturno-civilizacijskom krugu, do 1492 godine, smještenom na obroncima moćnog planinskog masiva Sierra Nevade. Obilazak simbola grada i jednog od najčuvenijih zdanja Španije, Alhambre ( Crvene), palače nekadašnjih maurskih i španskih kraljeva. Uz priču lokalnog vodića obići ćemo kompleks čudesno lijepih vrtova, fontana, perivoja, privatnih i javnih dvorskih prostora očaravajuće dekorisanih u maursko-andaluzijskom stilu.Zbog ljepote i vrijednosti kompleks Alhambre se od 1984 godine nalazi na UNESCO-voj Listi svjetske kulturne
baštine.U nastavku obilaska Granade prošetati ćemo se historijskom jezgrom grada do ulice Alcaiceria, Katedrale, Arapskog bazara, Albaicin- nekadašnje arapske četvrti …Nastavak putovanja u pravcu Valensije.Dolazak u večernjim satima, smještaj u hotel. Noćenje.

7. dan 20. JANUAR 2023. VALENSIJA – BARCELONA
Doručak. Napuštanje hotela rano ujutro i razgledanje Valencije – grada vječitog proljeća za koji njegovi stanovnici vole reći da je ”djelić raja koji je pao na zemlju.” Razgledanje znamenitosti : Gradske zidine, Korida , Željeznička stanica, Berza, Vijećnica, Katedrala, Biskupska palača, trg Mercado sa pijacom i gotičkom Tržnicom svile, Kraljevski vrtovi… Obilazak kompleksa “Grad umjetnosti i nauke”, remek djela jednog od najvećih živućih arhitekata Santiaga Calatrave koji je u svom rodnom gradu, u isušenom koritu rijeke Turia , osmislio zabavno-obrazovni kompleks sa planetarijem Hemisferic, Muzejem nauke princa Felipea, Dvorcem umjetnosti kraljice Sofije, najvećim akvarijumom u Europi, L’Umracle – botaničkom baštom sa galerijom skulptura … U popodnevnim satima polazak u pravcu Barcelone. Smještaj u hotel u okolini Barcelone.
Noćenje.

8. dan 21. JANUAR 2023. BARCELONA (OKOLINA) – PIJACENZA
Doručak. Polazak u pravcu Italije. Vožnja kroz Kataloniju, Languedoc, Provansu, Azurnom i Ligurskom obalom, Lombardiju i uz usputne odmore po potrebi grupe. Dolazak u večernjim satima. Smjestaj u hotel. Noćenje.

9. dan 22. JANUAR 2023. PIJACENZA – TRAVNIK
Doručak. Polazak u pravcu BiH. Vožnja kroz Sjevernu Italiju, Sloveniju i Hrvatsku uz usputne odmore po potrebi grupe. Dolazak na odredište u večernjim satima.

Rezervacija: