info@divan-karupovic.ba +387 30 501 115

SICILIJA

DRAČ – BARI – SICILIJA – TAORMINA – ETNA – SIRAKUSA – KATANIJA – PALERMO – NAPOLI – PADOVA

Sicilija je ostrvo sa izuzetno dugom historijom i tradicijom. Naseljavala su je italska plemena, a oko 750. godine prije nove ere kolonizovana je od strane Grka. Tada je osnovana Sirakuza, koja je igrala veoma važnu ulogu u brojnim događajima antičkog perioda. Rimljani su osvojili Siciliju nakon rata sa Kartaginjanima 242. godine i imala je veoma važnu ulogu u okviru rimske države.  Početkom srednjeg vijeka, ostrvo su opsjedala brojna varvarska plemena, da bi u desetom vijeku ono palo pod vlast Normana. Oni su osnovali Kraljevinu Siciliju. Sicilijom su kasnije vladali Francuzi, Španci i Habzburgovci. Đuzepe Garibaldi je 1860. godine izvršio upad na ostrvo i proglasio njegovo pripajanje Kraljevini Italiji. Sicilija je vrlo atraktivna turistička destinacija, sa duhom duge historije, tradicije i autentičnog mentaliteta.

 

 

ARANŽMAN UKLJUČUJE:

  • PRIJEVOZ LUX AUTOBUSOM
  • SMJEŠTAJ U HOTELIMA ***: 4 noćenja sa doručkom Naxos/Taormina, 1 noćenje sa doručkom (Napoli); 1 noćenje sa doručkom (Padova)
  • TRAJEKT NA RELACIJI: DRAČ – BARI (kabine za sapavnje)
  • IZLETI PLANIRANI PROGRAMOM (BEZ DODATNIH PLAĆANJA)
  • STRUČNI VODIČ TOKOM PUTOVANJA

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

  • PUTNIČKO – ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
  • ULAZNICE
  • DOPLATU ZA JEDNOKREVETNU SOBU

 

 

Preuzmite program

1. DAN - Travnik/Zenica/Tuzla/Sarajevo - Mostar - Drač

Polazak iz Travnika, Zenice, Tuzle, Sarajeva i Mostara u jutarnjim satima. Vožnja preko Mostara, Trebinja, Podgorice u pravcu Drača. Dolazak u Drač u večernjim satima. Po dolasku, ukrcavanje na trajekt, smještaj u kabine i noćna plovidba prema Bariju.

2. DAN - Bari - Sicilija - Taormina

Dolazak u Bari u jutarnjim satima i nastavak putovanja prema Siciliji. Vožnja živopisnim dijelovima Italije uz pauze po potrebi. Prelazak trajektom na Siciljansko ostrvo gdje nas dočekuje lučki gradić Mesina ili Vrata Sicilije. Kratka pauza u Mesini i nastavak vožnje prema Taormini. Dolazak u Taorminu u večernjim satima, smještaj u hotel. Noćenje.

3. DAN - Taormina - Etna

Doručak. U jutarnjim satima, polazak na cijelodnevni obilazak Etne (3.340 m) – najvećeg i jedinog živog vulkana u Evropi, sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera. Odlazak na visinu od 1.900 m, slobodno vreme za individualnu šetnju oko starijih ugašenih kratera. Nakon obilaska, povratak u Taorminu, gradić koji je nezaobilazan za sve posjetioce Sicilije. U njemu se nalazi očuvani grčko – rimski teatar, a u daljini se pruža veličanstven pogled na vulkan Etnu. Grad se ponosi svojim predivnim plažama, a tokom ljeta se ovdje održava Međunarodni filmski festival. U Taormini se takođe održavaju i druge brojne manifestacije, kao što su pozorišne predstave i koncerti. Razgledanje povijesnog dijela grada i slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN - Taormina - Sirakusa - Katanija - Taormina

Doručak. Odlazak u Sirakusu. Razgledanje znamenitosti grada koji se nalazi na istočnoj obali Sicilije. Nekada je ovaj grad bio vrlo važna grčka kolonija, aktivan učesnik dramatičnih zbivanja iz ratova Rimljana i Kartaginjana. Ciceron je zapisao da je Sirakuza jedan od najljepših gradova koje je vidio. Ovdje se rodio čuveni matematičar Arhimed, koji je i sam poginuo pri odbrani grada. Na UNESCO – voj listi svjetske baštine, nalaze grčki amfiteatar i ostrvo Ortigia, koje je zaštićeno bedemima i kamenim blokovima. Slobodno vrijeme za šetnju i kupovinu. Nastavak vožnje prema Kataniji. Dolazak u Kataniju u popodnevnim satima. Razgledanje znamenitosti grada koji se milenijumima bori protiv svog nestašnog susjeda Etne. Nekoliko puta grad je nestajao usljed zemljotresa i erupcija vulkana. Barokno jezgro grada potječe iz 17 stoljeća i pod zaštitom je UNESCO – a... Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN - Taormina - Palermo - Taormina

Doručak. Vožnja u pravcu Palerma. Dolazak u Palermo u podnevnim satima. Panormaski obilazak glavnog grada Sicilije: Korso Umberto, trgovi Kvatro kanti i Pretoria, pozorišta Garibaldi i Masimo, Katedrala, Normanska palata iz XII vijeka koju su gradili prvi sicilijanski kraljevi… Nakon obilaska, slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. U poslijepodnevnim satima, povratak u hotel. Noćenje.

6. DAN - Taormina - Napoli

Doručak. Odjava iz hotela. U ranim jutanjim satima, polazak u pravcu Napolia. Vožnja sa usputnim odmorima po potrebi. Dolazak u Napoli u popodnevnim satima. Panoramsko razgledanje znamenitosti grada u pratnji vodiča. Smještaj u hotel. Noćenje.

7. DAN - Napoli - Padova

Doručak. Odjava iz hotela. Polazak u pravcu Padove. Vožnja uz usputne odmore po potrebi. Dolazak u Padovu u večernjim satima. Smještaj u hotel. Noćenje.

8. DAN - Padova - Travnik/Sarajevo/Zenica/Mostar

Doručak. Polazak u pravcu Travnika. Pauza u nekom od trgovačkih centara u Italiji. Slobodno vrijeme za šoping u dogovoru s grupom. Dolazak u Travnik i druga odredišta u kasnim noćnim satima.

Kaklulacija rađena na bazi 45 putnika. Agencija zadržava pravo izmjene cijene aranžmana u slučaju izmjene kalkulativnih elemenata.