info@divan-karupovic.ba +387 30 501 115

MOSKVA I BALTIK

Aranžman uključuje:
– prijevoz autobusom visoke turističke klase
– smještaj u hotelima 3* na bazi noćenja s doručkom ( po jedno noćenje u Krakowu, Warszawi, Vilniusu, Rigi, Tallinnu, Helsinkiju i Košicama; po dva noćenja u Sankt Peterburgu i Minsku; tri noćenja u Moskvi)
-plovidba brodom od Tallinna do Helsinkija
– razgledanje gradova u pratnji stručnog vodiča
-PZO
Aranžman ne uključuje :
– doplata za jednokrevetnu sobu KM
-ulaznice za muzeje, pozorišta i istorijske lokalitete
-vizu za Republiku Belarus ( cca 20 eura ),

Nosioci BiH pasoša moraju imati vizu za ulazak u Republiku Belarus. U koordinaciji sa Ambasadom Republike Belarus u Beogradu obavijestit ćemo Vas o potrebnim dokumentima za dobijanje vize.
Nosioci pasoša Republike Hrvatske moraju imati vize i za Rusku Federaciju i za Republiku Belarus.
Preuzmite program

1. DAN Travnik / Sarajevo – Krakow ( 1120 km)

Polazak iz Travnika u večernjim satima. Noćna vožnja preko Slavonskog Šamca, Osijeka u pravcu Poljske sa usputnim pauzama po potrebi grupe.

2. DAN Krakow

Dolazak u Krakov u prijepodnevnim Razgledanje znamenitosti grada u pratnji vodiča: Dvorac poljskih kraljeva Wawel, katedrala sv. Stanislava i sv.Vaclava u kojoj je sahranjena poljska kraljica sveta Jadwiga, unuka bosanskog bana Stjepana II Kotromanića. Šetnja Glavnim trgom (jednim od najvećih srednjevjekovnih trgova u Europi i jedna od najljepših urbanističkih cjelina uopšte), gdje se nalazi spomenik Adamu Mickijewiczu- poznatom poljskom pjesniku i gotička crkva sv. Marije, Florianska ulica i dr… Smještanje u hotel. Odmor i slobodno vrijeme. Noćenje.

3. DAN . Krakow – Warszawa ( 300 km )

Doručak. Polazak prema glavnom gradu Poljske. Panoramski i pješački razgled: Palata kulture i nauke, Narodni muzej, Nowy Swiat ulica- početak takozvane Kraljevske staze ( Trakt Krolewski) sa klasicističkim palatama, spomenikom Koperniku, Varšavskim univerzitetom, Predsjedničkom palatom, spomenikom Neznanom vojniku, Velikim pozorištem... U nastavku kvart Starog grada (Stare Miasto) koji je potpuno rekonstruisan poslije II svjetskog rata i stavljen pod zaštitu UNESCO-a sa Kraljevskim zamkom, Dvor, Statuom kralja Zigmonda i Trgovačkim trgom ... Slobodno vrijeme. Smještanje u hotel. Odmor i slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

4. DAN Warszawa – Vilnius (500 km)

Doručak. Vožnja prema glavnom gradu Litvanije .Vilnius se nalazi na obalama rijeke Neris i od svog nastanka u Srednjem vijeku bio je multikulturni i multinacionalni centar. Duh i izgled grada reflektuje litvanski, poljski, ruski, njemački, jevrejski i bjeloruski uticaj. Po dolasku razgled znamenitosti : Katedrala, Dvorac litvanskih velikih vojvoda, Gediminas zamak, Predsjednička palata, ulica Pilies, samoproglašena umjetnička republika Užupis, Vrata zore...Smještanje u hotel. Noćenje.

5. DAN Vilnius – Riga (300 km)

Doručak. Polazak prema prijestonici Letonije. Riga je lijepi grad na ušću rijeke Daugave u Riški zaliv, grad koji reflektuje bogatu i burnu istoriju od Srednjeg vijeka do sovjetskog doba, sa Starim gradom, istorijskim jezgrom na UNESCO Listi svjetske kulturne baštine, koji oduševljava očuvanom hanzeatskom srednjevjekovnom arhitekturom isprepletenom sa Art Nouveau zdanjima. Obilazak: Riški zamak sa Narodnim istorijskim muzejem i Predsjedničkom rezidencijom, Švedska kapija, Vijećnica, Katedrala, Muzej okupacije Letonije, Opera, crkva sv. Petra...Slobodno vrijeme. Smještanje u hotel. Noćenje.

6. DAN Riga – Tallinn (320 km)

Doručak. Vožnja prema glavnom gradu Estonije. Nastao na čvorištu srednjevjekovnih trgovačkih puteva, Tallinn je danas dinamična prijestonica mlade države sa bogatom kulturnom ponudom i vibrantnim noćnim životom. Arhitektonska kompozicija kulturno-istorijskog jezgra smještena je na obroncima brda Toompea: Tvrđava, Parlament, crkva Aleksandra Nevskog, Katedrala, trg Raekoja...Po lijepom vremenu posjeta parku Kadriorg će biti poseban doživljaj. U parku se nalazi prelijepa istoimena palata koju je ruski car Petar Veliki izgradio za svoju suprugu Katarinu, danas Muzej umjetnosti. Smještanje u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

7. DAN Tallinn - Helsinki (90 km)

Doručak. Odjava iz hotela. Polazak za luku, ukrcavanje na trajekt i plovidba preko Finskog zaliva do Helsinkija ( oko 2 sata 30 minuta) . Iskrcavanje u luci glavnog grada Finske. Osnovan 1550. godine na granitnom poluotoku, doživljava uspon u XIX stoljeću kao glavni grad Velikog vojvodstva Finska. Uz gradski centar građen u neoklasicističkom i secesijskom stilu, Helsinki je i muzej na otvorenom čuvenog finskog dizajna. Obilazak znamenitosti : Trgovački trg sa Vijećnicom, Uspenskij sabor, Senatski trg sa Katedralom, Rektoratom Univerzitera i Premijerovom kancelarijom; Ateneum ( Nacionalna umjetnička galerija ), Željeznička stanica, Kiasma muzej savremene umjetnosti, Narodni muzej, Koncertno - kongresni centar Finlandia... Slobodno vrijeme u centru. Vožnja do hotela. Smještanje u hotel. Noćenje.

8. DAN Helsinki – Sankt Peterburg ( 400 km )

Doručak. Odjava iz hotela. Polazak prema finsko-ruskoj granici. Pasoško-carinske formalnosti. Nastavak vožnje prema Sankt Petrburgu, „Veneciji sjevera“, „Sjevernoj prijestonici“, gradu koji je Petar Veliki izgradio na močvarnom ušću Neve u Finski zaliv. Piter kako ga od milja zovu njegovi stanovnici oduševljava arhitekturom, kulturno-istorijskom baštinom i umjetničkim životom. Po dolasku panoramski obilazak : Nevski prospekt, Isakijevski sabor, Dvorski trg, Admiralitet, Zimski dvorac - Ermitaž, spomenik Petru Velikom – Bronzani konjanik... Slobodno vrijeme. Smještanje u hotel. Noćenje.

9. DAN Sankt Peterburg

Doručak. Cjelodnevni boravak u kulturnoj prijestonici Rusije. Mogućnost organizovanog odlaska u Peterhof – ljetni dvorac Petra Velikog, ruski Versailles sa čuvenim vrtovima, fontanama i pozlaćenim skulpturama. Ljubitelji umjetnosti neće propustiti priliku da posjete Državni muzej Ermitaž koji posjeduje jednu od najvrjednijih i najljepših kolekcija umjetnina skupljenih na jednom mjestu u istoriji ljudskog roda. Primamljiva je mogućnost plovidbe Nevom i kanalima u brodovima specijalno prilagođenim za prolazak ispod niskih peterburških mostova. U glasovitom Mariinskom pozorištu traje festival „Zvijezde bijelih noći 2019“ tokom kojeg se svake večeri izvodi opera ili balet uz ućešće najboljih svjetskih pjevača i plesača. Ili jednostavno uživati u opuštenoj atmosferi ljetnih dana i noći duž na obalama Neve...Noćenje.

10. DAN Sankt Peterburg – Moskva ( 750km )

Doručak. Vožnja prema Moskvi sa usputnim pauzama po potrebi grupe. Jednu od pauza ćemo napraviti u Tveru, u Srednjem vijeku moćnoj ruskoj kneževini koja se sa Moskvom nadmetala za prevlast, danas polumilionskom gradu na obalama najduže europske rijeke Volge. Dolazak u Moskvu.Smještanje u hotel. Slobodno vrijeme . Noćenje.

11. DAN Moskva

Doručak. Obilazak znamenitosti glavnog grada Ruske Federacije: Crveni trg, hram Vasilija Blaženog, robna kuća GUM, Baljšoj teatr, zidine Kremlja, Gorki park, Univerzitet „Lomonosov“, hram Hrista Spasitelja, Vorobjovi gori, Olimpijski stadion Lužnjiki... Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

12. DAN Moskva

Doručak. Cjelodnevni boravak u ruskoj metropoli. Mogućnost obilaska Kremljevskog kompleksa : Uspenska i Arhangelska crkva, Car top i Car zvono, Muzej Oružane palate ... Poklonici umjetnosti moći će uživati u remek djelima u Državnoj Tretjakovskoj galeriji. Vrijedan posjete je i Muzej kosmonautike smješten u parku VDNH , kompleksu iz sovjetskog vremena u kojemu su bile zastupljene sve nekadašnje sovjetske republike sa svojim specifičnostima i dostignućima. Park je sam po sebi jedinstven, a Muzej kosmonautike dočarava istoriju istraživanja svemira i svemirskih letova, sa originalnom opremom koju je koristio Jurij Gagarin , izmedju ostalih eksponata. Pravo umjetničko iskustvo je i obilazak stanica moskovskog Metroa. Svaka stanica je priča za sebe sa skulpturama, mozaicima, muralima, ornamentima, portretima nacionalnih heroja... U Moskvi je vrijedno pokušati doći do karte za opernu ili baletnu predstavu u Baljšom teatru ili Teatru Stanislavski; za pozorišnu predstavu u Teatru na Taganjki...Povratak u hotel. Noćenje.

13. DAN Moskva - Minsk ( 720 km )

Doručak. Odjava iz hotela. Polazak prema rusko - bjeloruskoj granici. Pasoško-carinske formalnosti. Nastavak vožnje prema glavnom gradu Republike Belarus što je službeno ime države. Minsk je sravnjen sa zemljom u II svjetskom ratu i iznova izgrađen. Danas je to jedan od najčišćih i najurednijih gradova u svijetu, grad sa viže zelenih površina i parkova od onih izgrađenih. Smještanje u hotel. Noćenje.

14. DAN Minsk

Doručak. Obilazak znamenitosti grada: Trg nezavisnosti sa zgradom Vrhovnog sovjeta Republike, Crkvom sv. Elene i Sv.Simona; Palata Republike, Trg pobjede, Gorki park, Baljšoj teatr Bjelorusije, Otok suza... Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

15. DAN Minsk – Košice ( 860 km )

Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja prema bjelorusko- poljskoj granici. Pasoško-carinske formalnosti. Nastavak vožnje prema Slovačkoj. Dolazak u Košice. Smještanje u hotel. Noćenje.

16. DAN Košice – Travnik / Sarajevo ( 815 km )

Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja kroz Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku. Dolazak u BiH u noćnim satima.