info@divan-karupovic.ba +387 30 501 115

JEZERA SJEVERNE ITALIJE

U cijenu aranžmana uključeno:
*prevoz turističkim autobusom lux klase
*smještaj u hotelu Cyrano 4* u Soronno u blizini Milana na bazi 4 noćenja/doručak
*brod na jezeru Maggiore za 3 otoka
*krstarenje Como – Bellagio – Como
*vodič svo vrijeme putovanja

U cijenu aranžmana nije uključeno:
*PZO 10 KM
*mini krstarenje na jezeru Lago d´Orta i otok San Giulio /do 10 eura u zavisnosti od ture/

Preuzmite program

1.dan 25.08. TRAVNIK/ SARAJEVO-SARONNO

Polazak u ranim jutarnjim satuma iz Travnika i Sarajeva . Vožnja relacijom Zenica, Doboj, Bos.-Sl.Brod,Zagreb,Ljubljana, Padova, Saronno, u blizini Milana. Dolazak u noćnim satima. Smještaj u hotel. Noćenje.

2.dan 26.08. LAGO MAGGIORE-ARONA

Doručak. Cjelodnevni izlet na jedno od mnogobrojnih jezera u pokrajini Lombardiji, na čarobno jezero Lago Maggiore, poznato po prekrasnim vilama i vegetaciji. Iz gradića Stresa vožnja brodom do Boromejskih ostrva: Isola Bella, Isola Pescatori i Isola Madre. Isola Bella je otok palača sa vrtovima na 10 terasa. Otkako se iz neplodne stijene pretvorio u rascvjetanu baštu, otok se pojavljuje kao galija koja pluta na plavim vodama Lago Maggiore......Isola Pescatori ili ostrvo ribara je najromantičnije mjesto na Velikom jezeru sa svojim tipičnim zavojitim uličicama. Isola Madre je najveće od ova tri otočića kojim dominira palata Borromeo. Danas je otok mali zeleni raj poznat širom svijeta po profinjenim botaničkim kolekcijama. Nakon povratka u Stresu, slobodno vrijeme za ručak. U povratku u hotel svratićemo i u slikoviti gradić Arona gdje se nalazi spomenik Sv. Karlu Boromejskom - zvanog San Carlone. U dogovoreno vrijeme povratak u hotel. Noćenje.

3.dan 27.08. LAGO DI COMO

Doručak. Odlazak do jezera Como, u istoimeni glavni grad pokrajine, koji ima oko 80.000 stanovnika.... Izgrađen skladno, važi za jedan od najboljih primjera gotičke renesansne fuzije - užurban grad ima kozmopolitski osećaj i prekrasne male trgove. Razgled : Katedrala, villa Olmo, crkva San Fedele… Ljepota ovog slikovitog okruženja koja nastavlja privlačiti slavne, proističe iz netaknutih malih sela koja se nalaze zbijena uz obalu, prekrasnih vila sa svojim bujnim, zelenim vrtovima, planinskog zaleđa sa snježnim pokrivačem čak i kada je proljeće i opuštenih, ljubaznih mještana koji pozdravljaju posjetioce sa osmjehom. Džordž Kluni, Madonna, Donatela Versaće i Ričard Branson, samo su neka od slavnih imena koja imaju vile u vlasništvu na idiličnom italijanskom jezeru Como. U dogovoreno vrijeme odlazak na krstarenje do grada Bellagio, koji je najljepši gradić na jezeru Como, na mjestu gde se jezero račva u tri pravca. Bez obizra na to u kom pravcu gledate, pogled je nezaboravan i svuda ćete vidjeti samo uređene bašte i pažljivo održavane kuće. Skupi butici se nalaze u nekoliko ulica, a jedna od njih je dugačko, kameno stepenište koje spaja centar sa obalom. Dvije bašte, od kojih se jedna pruža duž jezera, a druga je visoko iznad grada, su glavne turističke atrakcije – kada izuzmemo to da je grad savršena atrakcija sam po sebi. U dogovoreno vrijeme povratak. Još slobodnog vremena za uživanje u Comu..... Povratak u hotel. Noćenje.

4.dan 28.08. LAGO D´ORTA

Doručak. Polazak na treće jezero u našem rasporedu obilazaka. 15 kilometara dugo i 2 km široko, njegove dimenzije čine ga malim jezerom, ali sa puno stvari koje treba vidjeti. Smatra se jednim od najcjenjenijih destinacija u regiji, nudi spektakularan prirodni krajolik, romantična sela i nezaboravne panoramske balkone. Među malim selima uronjenim u šumu i spuštajući se do njenih mirnih obala, krećemo sa sjevera s jedinstvenim gradom Omegna, jer na Piazzi del Municipio izlazi Nigoglia, mali potok koji ide prema gore, teče prema Alpama umjesto prema moru. Od Omegne, pratitimo blagi pad jezera Orta dok se neoklasične vile pojavljuju sa svojim vrtovima punim kamelija i azaleja iz Orta San Giulio. Od vrha sela, plemenite palate sa otvorenom lođom na vrtovima se spuštaju do jezera. Ako ih pratimo, dolazimo do Piazza Motta , dnevni boravak jezera Orta. Zatvorena s tri strane arkadama, nailazimo na lokalne specijalizirane trgovine, a zatim možemo pijuckati aperitiv ili cappuccino u jednom od brojnih kafića koji praktično leže na vodi jezera. Sa Piazze Motta plovimo brodicom na mini krstarenje (PLAĆANJE KARTE NA LICU MJESTA) do otoka San Giulio, na kome se nalazi samostan, mala romanična crkva sa zanimljivim baroknim uticajima, nazivaju ga još i „otokom tišine“, osim u sezoni kada ga okupiraju turisti iz cijelog svijeta. Na zapadnoj obali jezera Orta možemo sa otoka vidjeti gradić Pella, naseljen još od gvozdenog doba....U dogovoreno vrijeme povratak u hotel. Noćenje.

5.dan 29.08. SARAJEVO/ TRAVNIK

Doručak. Poslije doručka slijedi ukrcavanje prtljage u autobus i odlazak u jedan od najvećih tržnih centara kod Bergama. Slobodno vrijeme od 3 sata za kupovinu. Nastavak putovanja prema BiH uz usputne pauze. Dolazak u kasnim večernjim satima.